
BAA 13-012 Call 0005 Questions and Government’s Response 
 

 
Reference Contractor’s Question Government’s Response 

1 BAA 13-
012/Call 0005/ 
SOO H, page 
2, Section 1.0, 
last sentence 

Are there specific databases currently 
used by the First Responders that 
would be beneficial to integrate into 
the solution or is the use of the word 
(databases) a generic term? 

We are using databases 
generically here.  However the 
software needs to be easily 
integrated into the certain 
Common Operating Pictures 
(COPs) such as Next 
Generation Incident Command 
System (NICS), ESRI 
Geospatial Information System 
(GIS), Raven Emergency 
Management Platform 
(http://www.ravenwics.org/0, 
Knowledge Center 
(http://knowledge-center.com/), 
and WebEOC. 

2 BAA 13-
012/Call 0005/ 
SOO H, page 
2, Section 2.0, 
second 
paragraph 

Is it safe to assume all "common 
communication devices" will have 
access to the open Internet? 

One must not assume that all 
devices have internet 
connectivity.  In fact, most 
devices will be part of an 
internal secure network; but 
some devices do currently have 
access to open Internet.  
However, we must keep in 
mind the evolution of FirstNet.  
As the new Next Generation 9-
1-1 architecture is being 
developed, mitigation of 
cybersecurity risks will be 
critical. Your approach should 
address cybersecurity risks. 

3 BAA 13-
012/Call 0005/ 
SOO H, page 
4, Section 4.1, 
first paragraph, 
first sentence 

Is the intention of "available libraries 
and web service endpoints" imply the 
solution should be accessible via API 
(Application Programming Interface) 
in addition to having its own 
visualization (user interface)? 

Yes. 

4 BAA 13-
012/Call 0005/ 
SOO H, page 
5, section 5.1, 
fourth bullet 

When stating "support platform 
interoperability", is the intent for the 
solution to push data into other 
systems or for other systems to be able 

The government is open to best 
practices as per the vendors 
approach. However, if the 
vendors are able to both push 
and pull/access information via 



 
 

to pull/access information from the 
proposed solution? 

proposed solution that would 
be a plus.  For example, 
pushing hospital alerts directly 
from hospital to emergency 
response vehicle/driver, who in 
turn pulls/access information 
on traffic & weather delays 
onto google maps to optimize 
route to hospital.   

5 BAA 13-
012/Call 0005/ 
SOO H, page 
6, section 6.2, 
last paragraph 

In regards to "provide DHS multiple 
prototype deliverables", considering 
this is software, is the final deliverable 
with 50 evaluation licenses sufficient 
for post-contract testing and 
evaluation? 

 Yes.  

6 BAA 13-
012/Call 0005/ 
SOO H, page 
7, section 6.5: 

It mentions $10 to download the 
application - is that a onetime fee or a 
recurring licensing fee? 

Envisioned as a one-time fee. 

7 SOO A 
Wildland Fire 
Respiratory 
Protection 

 Please clarify the requirements, 
specifically the 12 month – 18 month 
Award 3.6 Anticipated Period of 
Performance for Individual Awards. If 
granted the award, does this mean that 
an offeror would need to have a 
production model of the respirator 
within a maximum of 18 months? 
Does this mean that funding is 
provided for a maximum of 18 
months? Any information you can 
offer will be greatly appreciated. 

The offeror would have to have 
a prototype device ready by the 
end of 18 months that meets the 
requirement of SOO A to 
provide respiratory protection 
for Wildland firefighters.   The 
device would not have to be in 
production by the end of 18 
months, but should be ready for 
commercialization.  The goal 
of the solicitation is to develop 
a device that will be available 
for sale to Wildland 
Firefighters across the country, 
so commercialization of the 
device that is developed is an 
important aspect of this project.     

8  Do I need to register a company for 
submitting white paper? May I submit 
a white paper right now, and register a 
company later for full proposal 
submission? 

You must register a company 
to submit a white paper. The 
DHS BAA portal requires 
company information to submit 
a white paper.  



 
 

9 SOO  E 
Multimeter 
wire attack kit 

Does the project allow subcontracting 
to a foreign company, or purchase of 
some components such as printed 
circuit boards from oversea vendors? 

BAA HSHQDC-13-R-B0012 is 
open to ALL responsible 
sources domestic or foreign. 
Foreign or foreign-owned 
Offerors are advised that their 
participation is subject to the 
foreign disclosure review 
procedures, applicable export 
control laws and other 
applicable federal laws, 
regulations, and policies 
pertaining to foreign entities. 

10  In the proposal, may on offeror budget 
a small percentage of fund for the local 
government departments, such as 
police department or traffic 
management department, for their 
effort in the project such as testing and 
evaluation of the prototype as 
consultants? 

Yes.  

11  Will this call result in Cooperative 
Agreement awards or in Federal 
Contracts? 

This call could result in the 
award of cooperative 
agreements, contracts, or 
Interagency Agreements.  

12  On page 15 of BAA 13-012 Version 8 
(subsection 5.2) it says offerors will 
have 30 “business days” from the 
official call for white papers for the 
submission deadline.  This is different 
than calendar days and would 
normally exclude weekends and 
banking holidays.  The white paper for 
Call 0005 is due 5-24-2017, which 
would be using 30 “calendar” days 
since the call went out on 4-24-2017.  
Therefore, it seems that the BAA itself 
sets a deadline of 30 “business” days 
and the other document (the 
Announcement?) sets a deadline of 30 
“calendar” days.   

The BAA Call 0005 has been 
amended to correct this 
discrepancy. White papers are 
now due June 05, 2017.  

13  Is there a specific format for the White 
Papers as there is for the Proposals?  

There is no such specific 
format for the White Papers. 
Offerors are free to choose 



 
 

their own format so long as 
they follow the requirements 
for the white paper.  
 

14  Are Offerors able to submit multiple 
whitepapers with different vendors? Or 
is it one submission only? 

Offerors may submit multiple 
white papers.  

15 SOO A 
Wildland Fire 
Respiratory 
Protection- 
Must Have 
Requirements 

Must Offerors meet all the 
requirements to be considered for the 
solicitation. If not, can the 
Government please prioritize this list 
or provide the highest value 
requirements? 

All of the “Must Have” 
requirements listed on Page 5 
of the SOO were provided to 
DHS S&T by wildland 
firefighters, so they are all 
important for the safety and 
long term health of wildland 
firefighters.  It is important that 
any solution that is developed 
meets as many of these 
requirements as possible, and 
ideally it will meet all of them.  
However, if the solution that an 
offeror envisions does not meet 
all of these requirements, 
offerors are still encourage to 
submit  a White Paper 
describing their best solution to 
address this issue and the 
merits of their proposed 
solution will be considered 
during the evaluation process.     

16 Section 5.4 of 
the BAA 
Volume 1, 
Technical 
Proposal, 

The Proposal instructions in Section 
5.4 of the BAA indicate that Volume 
1, Technical Proposal, has a limit of 20 
pages, however later on in Section 5.4, 
under the “Resumes of Key Personnel” 
and “Other Key Personnel” section, 
the instructions reference the “30 page 
limit.”  Can you please confirm 
whether the Technical Proposal has a 
20 page limit or a 30 page limit? 

The BAA has been corrected 
and Version 9 has been 
released. The page limit is now 
30 pages.  



 
 

17 Section 5.4, 
“Proposal 
Content” 

In Section 5.4, under “Proposal 
Content,” the Technical Volume 
includes a section on “Cost Summary.”  
Do you want to see the “Cost 
Summary” in the Technical Volume 
(as instructed) or should all cost 
information and the “Cost Summary” 
be included in Volume 2, Cost 
Proposal. 

As stated in the BAA, please 
include a cost summary in the 
technical value that includes 
the projected total costs for 
each task in the initial period of 
performance and any proposed 
option year of the effort, 
including a summary of 
subcontracts, man hours, and 
consumables. 

18 Section 5.4, 
“Proposal 
Content,” 

In Section 5.4, under “Proposal 
Content,” the Technical Volume 
includes a section on “Assertion of 
Data Rights.”  Similar to the question 
above, should we include this in the 
Technical Proposal or Cost Proposal, 
especially if we explain our 
commercial licensing approach and 
any estimated cost development 
information? 

The Assertion of Data Rights is 
to be included in the Technical 
Volume.  
 
As noted in the BAA it is 
anticipated that the proposed 
Assertion of Data Rights will 
be incorporated as an 
attachment to the resultant 
award instrument. To this end, 
full proposals must include a 
severable self-standing 
Assertion of Data Rights 
without any proprietary 
restrictions, which can be 
attached to the contract or 
agreement award. 

19 Section 5.4, 
Volume 2: 
Price/Cost 
Proposal, 

In Section 5.4, Volume 2: Price/Cost 
Proposal, we are asked to provide 
information regarding a Cost 
Accounting System for Cost 
Reimbursement Type Contracts.  In 
Sec 3.1 of the BAA, the government 
indicates that “a mix of contract types 
will be used throughout the life of the 
BAA.  The specific type of contract 
will be issued in each call for white 
papers and proposals.”  In Call 0005, 
Section 7, Award Type, the 
government indicates that we should 
see BAA 13-012 Version 8, Section 3 
(the language cited above) to indicate 
the Award Type.  Given that no award 

The Government will make the 
determination whether a 
Cooperative Agreement, Grant 
or Contract is the best fit for a 
vendor’s effort.  
 
If a vendor’s proposal is 
selected for award and is 
determined to be best suited for 
a Contract, the contract type is 
negotiable between the vendor 
and the Government. The 
vendor is welcome to suggest a 
contract type, but please 
provide as much information as 
possible should the 



 
 

type is suggested, can a vendor suggest 
the appropriate contract type and if the 
recommended appropriate contract 
type is not a Cost Reimbursement 
Type Contract, does the vendor need 
to provide any information regarding 
their accounting system? 

Government feel that a cost 
type contract is most 
appropriate.  

20 BAA 13-012 
V.8, page 21, 
first bullet, 
“These 
resumes do not 
count towards 
the 30-page 
limit.” 
BAA 13-012 
V.8, page 21, 
second bullet, 
“This section 
will not count 
towards the 30-
page limit.” 

Aside from the "Resumes for Key 
Personnel" and "Other DHS Support", 
which other mandatory proposal 
section(s) are not included in the page 
count? 

No there are no other sections 
that are not included in the 
page count.  

21 BAA 13-012 
V.8, pages 18-
23, Section 5.4, 
“Format and 
Content of Full 
Proposal” 

Should/can the proposal have an 
"Acronym" section that does NOT 
count against the page count? 

There are no plans to add an 
Acronym section at this time.  

22 BAA 13-012 
V.8, pages 18-
23, Section 5.4, 
“Format and 
Content of Full 
Proposal” 

Do "References/Endnotes" count 
against the page count? 

Yes, references and endnotes 
count against the page count.  

23  Are offerors able to submit multiple 
submissions for the full proposal with 
different vendors? Or is it one 
submission only per company? 

For each white paper that was 
submitted, only one proposal 
may be submitted.  

24 2.2 Type 
Classifications 

On page 10, it says the technologies 
delivered at the end of the POP need to 
be TRL 7 or higher. 
 

The technology TRL level on 
page 11 (type I: TRL 3 or 4; or 
type II: TRL 5 or 6) refers to 
the state of technology as it 



 
 

Then on page 11 it says that in order to 
meet the requirement, companies 
submitting a proposal shall identify 
which type two classifications aligns 
with our proposed strategy - the 
options provided only include TRL 
3&4 and TRL 5&6.     
 
What is page 11 trying to ask for? 

exists before the award.  The 
technology delivered to DHS at 
the conclusion of the Contract 
period of performance shall be 
at TRL 7 or higher.   

25 5.4 Proposal 
Content- Cover 
Page 

On page 19, the cover page item 
number 10, it says that I need to state 
the certifications for prototypes as 
found in section 845...where can I find 
section 845? 
 
Is the word "certification" in this 
section referring to a special type of 
certification from an authority? 

Section 845 is the authorization 
for the Government to use 
OTAs (Other Transactions).  
Section 845 of the National 
Defense Authorization Act for 
Fiscal Year 1994, Pub. L. No. 
103-160. 
 
The certifications in this 
section is in reference to the 
use of SAM.gov in which any 
offeror wishing to do business 
with the Government must 
register in SAM and complete 
their certifications. Please visit 
SAM.gov if you have more 
questions regarding these 
certification requirements.  

26 5.4 Proposal 
Content- 
Assertion of 
Data Rights 

On page 22, in the section on assertion 
of data rights, there is a sentence at the 
top of the page prior to the data rights 
required outline that reads: 
 
"Offer's pre-award identification shall 
be submitted as an attachment to its 
offer and shall contain the following 
information:"... 
 
What is "the offeror's pre-award 
identification"? Is that a separate 
form? Or do vendors just include 
answers to the data rights section 
within the proposal as usual? 

Please include the data rights 
section as usual. This pre-
award just refers to your 
identifications in your proposal.  



 
 

 

27 5.4 Proposal 
Content- 
Volume 2- 
Cost Proposal  

How does a vendor get a written 
opinion or other statement from a CFA 
or CFAO? Who do we contact to get a 
statement or written opinion? 

If an offeror has not been 
audited by a CFA and has no 
written opinion, the vendor 
most say so in their proposal.  
 
If the vendor is selected for an 
award and a cost type contract 
is the best contract type for the 
effort, the Government will 
contact the CFA (DCAA) and 
request an audit and written 
opinion. Vendors are unable to 
request an audit on their own.  


